Sikker surfing og hvordan du kan beskytte deg selv på nettet

Hvordan være sikker når du surfer på internett?

Internett er et globalt åpent og tilgjengelig nettverk hvor alle kan delta. Ikke alle har noble hensikter. Nettkriminalitet er en lukrativ bransje som genererer enorme summer hvert eneste år. Det er mange måter å beskytte deg selv på når du surfer på internett. En av de viktigste tingene du kan gjøre er å installere antivirusprogramvare på datamaskinen og oppdatere den regelmessig.

Du bør også ha en brannmur installert på datamaskinen din, som vil bidra til å beskytte deg mot hackere som prøver å få tilgang til dataene dine. Hjemmeruteren din bør også ha en brannmur, samt at du bør sjekke regelmessig om det finnes sikkerhetsoppdateringer også for denne.

Du bør også bruke en VPN-tjeneste, som vil kryptere alle dataene dine og gjøre det umulig for andre å se hva du gjør på nettet. Til slutt bør du alltid være forsiktig med hvilken informasjon du deler på nettet og hvem du deler den med.

VPN

Slik beskytter du deg selv mot nettkriminalitet

Nettkriminalitet er et økende problem i verden. Det er viktig å beskytte seg mot nettkriminalitet ved å ta noen enkle grep. Det første trinnet er å sørge for at du har et sterkt passord for kontoene dine. Du bør også bruke tofaktorautentisering og unngå å bruke samme passord for flere kontoer.

Du bør også være forsiktig med hva du deler på sosiale medier og alltid holde programvaren oppdatert. I svært mange tilfeller hvor det har blitt begått nettkriminalitet, har såkalt Social engineering eller phising vært benyttet.

Hva er Social Engineering

Social engineering er en form for hacking som er avhengig av menneskelig interaksjon. Det er en teknikk som brukes til å manipulere folk til å utføre handlinger eller røpe konfidensiell informasjon.

Målet med sosial ingeniørkunst er å overbevise offeret til frivillig å gi opp informasjon eller utføre handlinger som vil hjelpe angriperen med å få tilgang til deres datasystemer, nettverk eller data.

Hva er Phising?

Phishing er en type nettangrep som bruker e-post, telefonsamtaler eller tekstmeldinger for å lure folk til å avsløre personlig informasjon. Det kan gjøres ved å utgi seg for å være en pålitelig person eller et firma i en e-post eller ved å sende en SMS-melding med en lenke til en falsk nettside.

Sosial phishing er en type cyberangrep som bruker sosiale medier for å få folk til å gi fra seg personlig informasjon.

Angriperen kan opprette en falsk konto på sosiale medier og deretter sende meldinger til offerets venner, familie eller kolleger. De vil prøve å overbevise dem om at de er i trøbbel og trenger hjelp. Angriperen vil da be om personlig informasjon som passord, kredittkortnumre eller bankkontodetaljer. Phising har ofte til hensikt å utøve identitetstyveri som kan brukes til økonomisk vinning eller for å forårsake skade.

Hvordan forbli anonym på nettet

Det er mange måter å holde seg anonym på nettet. En av de mest populære metodene er å bruke en VPN. En VPN krypterer dataene dine og ruter dem gjennom en server i et annet land, noe som gjør det vanskelig for noen å spore deg.

En annen måte å holde seg anonym på nettet er ved å bruke Tor-nettleseren. Tor-nettleseren er en åpen kildekode-programvare som lar deg surfe anonymt på internett ved å skjule IP-adressen din og kryptere dataene dine.

Slik holder du din personlige informasjon privat

Internett er et offentlig rom der det kan være vanskelig personlige informasjon privat. Det er imidlertid noen ting du kan gjøre for å beskytte personvernet ditt.

  • Bruk sterke passord og bytt dem regelmessig.
  • Unngå å bruke samme passord for forskjellige kontoer.
  • Ikke del passordene dine med noen andre.
  • Slå på tofaktorautentisering for alle kontoene dine som støtter det.
  • Men viktigst av alt, vær kritisk. Bruk nettvett!

Les også: “Slik kan du handle bærekraftig